Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

D73a57v62i83d 97V85l30k

5. 2. 2018 7:14

Já se teda trochu polepším paní učitelko;-D.

1 0
možnosti
Foto

Až na ten zmatek v pojmech dobrý. Fašismus a nacismus totiž není totéž.

2 0
možnosti
Foto

To já samozřejmě vím. Ale o to přece vůbec nejde.

0 0
možnosti
Foto

Autorka mě pohladila na duši. Velmi chvályhodný článek. Nejen při listování ve sportovních fórech, diskusích pod články, ale i zde při čtení blogů a dokonce i článků novodobých novinářů často také velmi trpím. O SMS a e-mailech nemluvě. Karmu bych zvýšil násobně, pokud by to šlo. !! R^

14 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
24 0
možnosti

Jestli chcete, můžete se za pravým uchem drbat levou nohou. Já osobně použiju pravou ruku, neboť je to jednodušší. Neboli staré, dobré, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? ;-)

Mimochodem, pokud použijete lineární předvídání trendů, při dietě, kdy zmenšujete porce, budete při Vaší logice za chvíli uřezávat kusy svého těla na talíř.

0 1
možnosti
Foto

Karma! R^

Jen v jedné věci bych si dovolil nesouhlasit: „Většina diskutujících neví, že za otázkou následuje otazník.“ To bych si dovolil přeformulovat tak, že otazník následuje za větou tázací. Otázky lze totiž pokládat i větami oznamovacími, u nichž by otazník měnil význam:

— „Nechápu, proč si ten pokoj neuklidíš.“ × „Nechápu, proč si ten pokoj neuklidíš?“

0 0
možnosti
Foto

Ano, máte samozřejmě pravdu. Ale to už je nuance. Většina těch, o kterých jsem mluvila, ani nezná rozdíl mezi tázací a oznamovací větou.

2 0
možnosti
PM

Na jednu stranu jsou to extrémy, ty příklady co píšete. Na druhou stranu ti praví grammar nazi dokážou taky otrávit diskuzi. Já se řídím heslem, že pokud je koment o relevantních datech, tak nějaká chybka se snad snese (pokud se dá pochopit smysl sdělení).

Protože a s tím bych hlavně polemizoval je vaše úvaha "Ale češtinu přece používáme všichni, je to náš mateřský jazyk a je součástí naší sebeprezentace...". Za prvé to, že to připadá snadné vám, nemusí zdaleka připadat snadné někomu jinému. Navíc pokud češtinu nepoužíváte opravdu pravidelně, tak se prostě ty pravidla vykouří z hlavy. Vaše úvaha o tom, že češtinu používáme všichni je také mylná - opravdu máte pocit, že toho tolik běžní lidé napíšou tolik?

Také z vás cítím takovou profesní nadřazenost - čeština je přeci to nejdůležitější. No já jsem elektrikář a občas se dost divím, jak málo toho lidí vědí o elektrotechnice, když to používá každý a přitom dokáže být dost nebezpečná (rozhodně ohrožuje na životě víc, než nedodržení českého pravopisu).

2 8
možnosti
Foto

Pane Munzare, mluvila jsem o těch, kteří aktivně používají Facebook a velmi často tam komentují a přidávají příspěvky, tudíž češtinu používají denně. Jak to tedy mohou zapomenout? Je to jenom lenost a pohodlnost. Samozřejmě, že čeština nikoho neohrozí na životě, ale přece jenom, je to naše vizitka. Nemluvíme o nějaké jedné chybě, ale opravdu o katastrofálním projevu, jak jste mohl vidět z těch příkladů na fotografiích.

4 0
možnosti
Foto

J49i51ř17í 75L70i30b46e26r

4. 2. 2018 22:24

Pěkný článek. Kdybych mohl, dal bych padesát karem. R^

12 0
možnosti
Foto

To je velmi milé, děkuji. :)

2 0
možnosti
SS

Kdyz vam na te cestine tolik zalezi, proc misto slova status nepouzijete napriklad stav ?

Atd., atd.

0 4
možnosti
Foto

Paní Sedláčková, v češtině máme mnoho slov přejatých z jiných jazyků. Navíc slovo "status" je v daném významu výstižnější než "stav". A navíc nejsem purista. A co myslíte tím atd. atd.?

3 0
možnosti
PS

Půltý ... např.kilometr...je to prosím obvyklé slovo? A když ano, kam ho zařadit? Děkuji.

0 2
možnosti
Foto

Je to takový patvar vzniklý analogicky z řadových číslovek.

1 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 8597x
Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Seznam rubrik