Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

P63e28t78r 83L73a92n21g62e28r

20. 2. 2019 14:03

Viděl jsem dvakrát cca 15 minut a nezaujalo mne to. Ale musím uznat, že jste o tom seriálu napsala hezky.

2 0
možnosti

Ano, souhlasím s Vámi, není co víc dodat..těším se na pondělí, jako nikdy předtím! ;-);-DR^ Díky za článek

6 0
možnosti
MN

Ale on je hyperkorektní. Jsem zvědavý na poslední díl, ale pořád všemi díly procházejí bez poskvrny pouze ti dva reprezentanti "jakože diskriminovaných" skupin - transsexuál/ka Pavel/Dáša a Rom/Cikán Franta. Možná tak ještě Julišovi, ale to jsou už dost vedlejší postavy.

Proč z panoptika Severky jsou se škraloupem všichni ostatní bílí (retrovekslák Čočkin, skoroskin Eda, alkoholik farář a flákač Luďan)? Jenom vedlejší postava cikánské uklízečky co na potkání poskytuje orální sex a pak trousí cikánská přísloví?

Proč je mi seriálem neustále podsouvána diagnóza mých údajných předsudků a pak je mi vnucena léčba v podobě "a vidíš jak jsi mylně všechny házel do jednoho pytle?

Tady máš jednoho pracujícího a slušného Roma co si k němu i bílý budižkničema šel půjčit oblek. Ale my se na tebe nezlobíme ty jeden kluku xenofobní, my tě rádi přijmeme mezi nás požehnané, když přijmeš naše svaté svědectví. Pochop, je to nadsázka, karikatura, ale ty to sneseš, že bílí jako ty tam jsou zobrazováni jako mamlasové, my tě do jednoho pytle hodíme. Ale naopak to ne, to by nešlo, kdybychom do jednoho pytle s ostatními Romy hodili i toho Frantu tak to by byla xenofobie a rasismus a předsudky atdatd." ?

Dívám se na ten seriál, je vtipný, ale ta manipulace světonázoru z něj číší. Podobně jako z Císařova pekaře, taky výborné dílo, ale ideologicky jasně vyhraněné. :-/

12 0
možnosti
JB

J59a87n 43B44u70r17d97a

20. 2. 2019 13:21

Řešíte to až moc křečovitě. Navíc zrovna ze Severky jsou všichni prostě kladné postavy. Záporné postavy jsou podle mého všehovšudy exmanželka Ilona, Rom Laco a mafián Roman. Navíc v posledním díle máte toho skina, který jako první začne řešit, že Čočkin zkolaboval, zatímco ostatní se mlátí. Hranice ve vykreslování postav vedoucí podle toho, jestli jsou bílí nebo ne, tam podle mého prostě není. Seriál naopak působí docela lidsky a smířlivě vůči všem a všemu.

8 1
možnosti
OS

palec nahoruR^R^. Velice ruzumný a dobrý pohled na tento seriál a hlavně na jeho "filozofy".

5 1
možnosti
PB

P77e28t15r 98B61u45r47i59a41n

20. 2. 2019 11:47

Onen seriál je z ranku laciné bulvární zábavy a hospodských vtípků s vulgarismem místo pointy. Vy to sama cítíte a omlouváte takhle: Je jasné, že autoři vzali několik stereotypů, které jim posloužily jako rámec seriálu. Proč ale dílo nemůžeme sledovat jen jako seriál? A vtipný seriál?

Abyste v závěru otočila a zhodnotila jej takto: Jenže toto nálepkování vede ke zjednodušování a povrchnímu vidění světa. A jestli já vidím nějaký hlubší smysl v tomto seriálu, je to právě boj proti zjednodušujícím předsudkům a stereotypům.

A to je přesně ono alibistické okecávání typu: chtěl jsem vyvolat diskuzi, chtěl jsem lidem otevřít oči, aby o tom přemýšleli.

Když je prostě něco špatné, amorální, či lživé, tak to řeknu jak to je. A toto dílko je ukázka pokleslé zábavy kdesi pod IQ 110.

8 10
možnosti
MS
JS

Ten Foldyna, to je materiál... ;-D

8 1
možnosti
JV

J91i32ř82í 19V15o96l25k67a

20. 2. 2019 11:11

Nic jsem z toho seriálu neviděl, jenom mne překvapilo, že se kvůli vulgaritám bude vysílat později. Proč? Když slyším mluvu dnešních dětí, tak mám pocit, že pro ně mluvím jako A.Jirásek v F.L.Věku. Tolik sprostých slov, vyprávění jsem neslyšel, a to mě čeká sedmdesátka. Nevím, ale něco je špatně. Setřeme rozdíl mezi ženou a mužem, setřeme vlastně smysl soužití partnerů. Byla slova, která se před určitým pohlavím neříkala nikdy veřejně, dneska je to jinak. Neznám rozdíl mezi pohlavím č.1 a 2, proto neurčitě. Tak proč ten ostych.

4 0
možnosti
Foto

Možná je seriál pravdivý - a pro někoho i vtipný, ale já ho sledovat nemusím. :-/Té ošklivosti, vulgarismů - a cynických pohledů na život je v českých filmech, a v tv- seriálech, až dost. A osobně s Romy (cikány) problémy nemám). Pro mne stačilo zhlédnout první díl - a konec.... Večery si tímto seriálem kazit nehodlám. Nejlepší televizní zážitek z posledních dnů byl pro mne záznam Vediho opery Rigoletto s L. Pavarottim na ČT Art... Pěkný den přeji. R^

0 1
možnosti
JJ

J14i70ř25í 18J81a38n57d76a

20. 2. 2019 10:54

Karma. Jinak jsem se stejně zasmál při přečtení komentáře Terezy Zvolské:

"Jistým zklamáním queer solidarity pro mě byla participace osobností, které se v civilním životě angažují v právech gayů a leseb, Ester Janečkové a Jana Ciny. Oba se tak navzdory své angažovanosti v LG(BT) záležitostech podíleli, podle mého názoru, na transfobii, kterou seriál produkuje. Ester Janečková, když v inscenované Poště pro tebe až symbolicky přihlíží násilí páchanému na postavě Dáši, Jan Cina, když stejnou postavu dabuje, a upírá tak trans ženám právo na vlastní hlas."

3 0
možnosti
KS

Pan Cina je se svým "kradením hlasu" něco jak fotografie. Ta Vám taky ukradne duši. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 8597x
Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Seznam rubrik