Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Pracuji v ulici, kde je několik škol - základní, střední a asi ještě nějaká. V červnu jsem šla do práce, bylo chvilku po sedmé. Přicházím ke křižovatce do té ulice a tam na roku stojí asi 4 děvčata. Nevím jestli byly středoškolačky nebo ještě ne. Dvě měly šaty, a dvě sukni a halenku. Sukně z nějakého jemného nadýchaného šifonu. Všechny působily jemně, nadýchaně, čistě... A pak jsem se dostala na doslech. V tu ránu bylo jedno co mají na sobě, jako by vše zešedlo, nadýchané spadlo a čisté bylo ušpiněno.

1 0
možnosti
KS

Je to dost běžná mluva. Přitom mě když bylo patnáct, říkali jsme za každou větou vole a připadalo nám to hodně drsný.

2 0
možnosti
Foto

Přesně tak! A slova jako p*del a ho*no, to byly ultra vulgarismy!

1 0
možnosti
SB

Ty holky jsou na zvláštní školu. Nejde o to jaká slova používají mezi sebou, ale o učitelích takto mluvit, to už není normální. Myslím, že dost běžné mezi sebou je Ty vole, Ty krávo, ale ostatní ne ! Nejsem moralista, ale otec dcery a syna. Vše je o rodičích. Učitelé byli u nás svatí.

4 0
možnosti
Foto

Já nevím. Sama jsem smířená s tím, že se o učitelích mezi studenty slušně nemluví, ale na druhou stranu vím, že své studenty mám ráda a vím, že někteří mají rádi mě. A kdyby o mně takhle někdo mluvil.... Je mi z toho smutno.

3 0
možnosti
MH

Tady je zas moralistů. OK je to extrém, ale já ve 14ti nemluvil jinak. Hlavně být za frajera a k tomu patřilo co nejvíce sprosťáren, vole za každým druhým slovem. Vole mi tam zůstalo víceméně mezi kamarády v hospodě jako oslovení, občas nějakou tu sprosťárnu použiju. Jedna pi... občas řekne více než tisíc slov. Jsem proto horší člověk? Nemyslím si.

0 0
možnosti
Foto

Ano, taky jsme mluvili sprostě, za nás tedy spíše kluci. Holky rozhodně ne. Občas nějaké to slovo - ale velmi výjimečně. Každopádně jsme měli bohatší slovní zásobu. A obsahově byly naše rozhovory taky jinde.

4 0
možnosti
IN

Dnešní mladá generace vyrůstala v prostředí chvály, mají přehnané sebevědomí, zdá se, že zábava a kamarádi jsou pro ni důležitější než práce a tradiční rodina. Dorozumívají se svojí "češtinou", někdy zkratkovitě i výrazy, kterým starší lidé nerozumějí. Často používaji přejaté anglicismy i hrubší slovní spojení. Ale mládež se vždy snažila vymezovat vůči starším, chtějí být originální a porušovat navyklé tradice. Chtějí zaujmout, slovo "vole" nahradilo dřívější "čéče", tak prý mluvil Voskovec i Werich. :-)

4 0
možnosti

To je ta dnešní generace. To za mých mladých časů :-P

1 0
možnosti
Foto

J60a32n 19Š61i84k

6. 9. 2018 7:57

Bohužel obdobná mluva se zdaleka netýká jen puberťaček. Vzdělání v tom taky nehraje moc vliv, protože mám zkušenost, že obdobně mezi sebou mluví i dámy středního věku, jinak velmi inteligentní. Nedávno jsem se na toto téma bavil s mladším kolegou a máme shodu v tom, že není nic odpornějšího, než žena mluvící sprostě.

23 0
možnosti
Foto

Už i proto nejezdím školním busem, protože by se mi mohlo stát, že u takových "přestřelek" nějakou schytám;-DAle teď vážně, nejvíc mi vadí, když takovou snůšku slov slyším od prvňáků, zejména holek. A přítomnost dospěláků je jim šumafuk.:-/

6 0
možnosti
MK

Karma.

Dnešní doba je v leččems zvláštní. Osobně mám tu zkušenost, že někteří mladí vysokoškoláci mají značnou disproporci mezi svým sebevědomím a reálnými výsledky a možnostmi. Zajímavé ovšem je, že se to více projevuje u žen - lidově řečeno: namachrovaný kr..y, co ve skutečnosti umí ...:-)

R^

6 0
možnosti
ZO

Nedávno jsem v tramvaji slyšela mladé tatínky, kteří v té chvíli jeli bez svých pozomků, důležitě a hlasitě řešit výchovu dětí. Létala tam sprostá slova a to bez ohledu na přítomné cizí malé děti. Takže tady je asi ten začátek.

4 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 8597x
Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Seznam rubrik