Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Autorko, trochu křivdíte studentům i kantorům.

Pro "náctileté" skutečná historie vždycky začínala nejdříve datem jejich narození, vše předchozí odkládali do škatule s názvem "dějepis". Padesát, sto let staré události i Třicetiletá válka jsou v ní na jedné hromadě s Masarykem, Karlem IV. a Caesarem.

Desetkrát můžete konstatovat, že "něco je špatně", ale když si alespoň prolistujete RVP (nebo i dřívější osnovy) všech předmětů tak vidíte, že do nich "odborníci" napěchovali reálně nezvladatelné množství učiva. Specielně v dějepise se k moderní historii (20. století) kantor dostane ve 2. pololetí deváté třídy, kdy už žáci mají školu "na háku".

Že jsou exkurze a besedy pro pochopení učiva bezvadné? Jistě, ale každá takováto akce "sežere" hodiny ostatním předmětům a ředitel školy bude jen těžko vysvětlovat, proč zrovna v době přípravy na příjmačky vypadla zrovna čeština a matematika.

8 0
možnosti
Foto

Ano, souhlasím s vámi, právě proto si ale myslím, že tyto věci by měli se svými dětmi probírat hlavně rodiče.

2 0
možnosti
ŠM

Kdykoliv někdo u nás v domě zemře, najde se u popelnic hromada knih...většinu z nich vyberu,pohladím, odnesu domů a zbylé dám do krabic od banánů a roznesu po místech,kde si knihy lidi mění a půjčují.... Ty, co si odnesu domů přečtu,dám do své knihovny a některé z nich daruji těm, co je delší dobu zkouší sehnat....a všem mým knihám říkám, bojím se, že jednou Vás tam odnesou cizí lidi také a nikdo si Vás nevezme a je mi do breku......

7 0
možnosti
Foto

Jsem tu za havlistku a jsem tomu ráda. Není to jen pro nějakou planou takovou extázi, ale proto...že byl filozofem, co uměl věci pojmenovat...ostatně svět nás nabádal, proč mu i odešlému nenasloucháme. A tak jen vyhmátnu jeho slova...proč se zřítí kdejaká střecha nákupního centra nebo bazénů a proč katedrále středověku se tohle nestane. Pojmenoval už před lety fenomén doby...který nás už nyní doslova sežral. VŠE jen na okamžitý rychlý efekt. Netřeba hloubky a poctivosti...jede se na rychlý výsledek. To nejsou jen budovy...hypermarkety...to jsou jediné cíle rodičů...ať má dítě hlavně papír. Ať hlavně odvede to nejnutnější aby ho Nějak získal a tenhle povrch mi bohatě stačí. Stačí mít štěstí a udělat online test...A hned postupovat dál. Bez pochopených souvislostí co přece nejsou k ničemu a vzhůru za dalším titulem...čili dalším rychlým efektem. Je mi zcela jedno...co si studenti i rodiče o mně myslí...říkám.li jim často a otevřeně toto: vy tu nejste kvůli papíru. Vaše děti tu nejsou kvůli maturitě...jenom kvůli tomu tu sedět nemají. Jsou tu kvůli sobě, aby se jim otevřelo mnohem víc.

11 3
možnosti
Foto

Ano,myslím si to samé, co vy. Krásně jste popsala podstatu problému.

1 0
možnosti

Host

24. 8. 2018 8:43

To je o výuce dějin. Učitel radši bykládá o době kamenné, 20.století nebývá probíráno

1 0
možnosti
DR

Já bych to pouze doplnil. Mladí o tom nejenže nic nevědí ale především je to ani nezajímá. Zajímá je namísto neustálého se pitvání v minulosti především budoucnost a v tom se jim nikdo nemůže divit.

3 1
možnosti
MV

M29i41l84a56n 71V24i38k

24. 8. 2018 16:55

Omluva, mělo být MINUS.

0 0
možnosti

Host

24. 8. 2018 0:27

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% }

Ale Lucinko milá, to je přece normální, že pro ty mistry světa do 25 let začínají dějiny až dnem jejich narození. Vše předtím je doba kamenná (teda byla by, kdyby věděli, co to je). Bylo to tak vždycky (my jsme nebyli jiní) a bude to ještě horší. Za nás se sice svět také měnil, ale pomalu, takže jsme z minulosti stačili ještě něco pobrat. Dnes se svět mění co 10 let a mladí mají co dělat, aby se se změnami vyrovnali. Nedávno jsem svému dospělému synu líčil, co všechno jsem musel dělat, když přicházel na svět. Po sdělení, že jsem ve 2 ráno šel vzbudit sousedy, abych mohl zavolat do porodnice pro sanitku, se notně udiveně zeptal: „a proč jsi tam nezavolal mobilem?“ A ty bys chtěla po intoších s tímto rozhledem, aby znali nějakou okupací?

4 0
možnosti

Host

23. 8. 2018 23:49

"Mnoho studentů zařazuje vládu komunistů, politické procesy 50. let a srpen 68 do 19. století."

No.......tady si myslím, ze to bude spíš tím, ze letopočtu ve 20. století začínají devatenáctkou. S tímhle ma dost lidi problém a nesprávně pojmenuji století shodne dle prvních dvou čísel, resp.prvního čísla letopoctu:-)

6 0
možnosti
JK

Já mám na to konspirační teorii. Kdybych věděl jak se zvrhávají různá hnutí a do jakého bodu historie bych se měl vydat zabít Klementa Gottwalda & his boys, abych už nezabíjel nevinné, ale ještě bych odvrátil hrůzy komunismu (Vážně do jakého, chci to vědět), tak bych měl přehled i o současné politice a to ti u moci nechtějí,

1 0
možnosti
JL

Pane Kotlabo, kdyz Gottwald podepisoval justicni vrazdy byl jeho syfilis v takove fazi, ze podepisoval vsecko co mu podstrcili. Kdo? Pozdejsi prezident zlodej Zapotonda (menova reforma 1953) a vrah- ministr vnitra Vaclav Nosek. Ten byl zodpovedny za draty a strelbu na zapadnich hranicich a taky za koncentracni tabory kolem uranovych dolu na Jachymovsku a Pribramsku. Klemu uz v te dobe zajimala jenom koralka.

1 0
možnosti
JZ

Včera jsem pod jiným blogem na podobné téma psal:

Dnešní středoškoláci se narodili 30-35 let po osmašedesátém.

Já jsem se narodil 25 let po 2. světové válce a ve škole se tomu věnovalo víc než dost. Jenom filmy Borisek, malý seržant a Práče jsme se školou viděli každý minimálně třikrát. Přesto to byla pro nás dávná historie a kdybyste mezi lety 84-88 přišel mezi nás na SPŠ strojnickou s otázkami vztahujícími se k období 1935-45, nestačil byste se divit, jaké perly by z nás vypadávaly.

4 0
možnosti

Host

23. 8. 2018 22:52

Me by spíše zajímalo něco jiného. Někdo se za minulého režimu ve škole něco učil, pak přišel rok 89 a najednou se učil něco, co tomu předchozímu bylo v protikladu. Čemu má pak dotyčný věřit a proč?

2 1
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 26,45
  • Průměrná čtenost 8597x
Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Seznam rubrik