Youtubeři očima střední generace aneb Já chci taky brát prachy za to, že nic neumím!

25. 03. 2019 23:43:25
Youtubeři jsou fenoménem současné doby. Mají nesmírný vliv na dospívající mládež, která hledá vzory, se kterými by se mohla identifikovat. Velmi vysoké procento statisíců followerů tvoří právě dospívající mládež. Bohužel.

Jsem žena středního věku, maturovala jsem před dvaceti lety. Jelikož ale učím na střední škole a mám dceru ve čtvrté třídě, moc dobře vím, že sledovanost youtuberů tvoří z velké části děti a dospívající. Tento článek slouží k zamyšlení nad tím, jací lidé tvoří mediální obsah, jež sleduje mnoho dětí a puberťáků. Nemám podrobně zmapovanou youtuberskou scénu, zaměřila jsem se pouze na pár jmen, která jsem v poslední době zaslechla u svých studentů a zhlédla jsem jejich videa na Youtube. A nestačila jsem se divit.

Týnuš Třešničková - mladá bruneta, jejíž videa jsou zaměřena na unboxing (rozbalování zásilek z módních e-shopů, absolutně nechápu smysl unboxingu). Týnuš si všechny topíky a sukýnky, které mají "poho vibes" vyzkouší a předvede v nich své mladé štíhlé tělo. Její čeština je příšerná, pražský přízvuk a otevřené vokály trhají uši i mně, rodilé Pražačce. Její slovní zásoba je velice omezená a u jejích videí umírám nudou a mám pocit, že mi s každou minutou klesá IQ nejméně o pět bodů.

Filip Grznár - tak to je úplný horor. Myslela jsem si, že je mu tak padesát, ale minulý měsíc oslavil třicáté čtvrté narozeniny, což v úvodu svého příspěvku (Únorové otázky) zmínil jakožto nejdůležitější událost měsíce února - podle jeho slov je tím únor významný měsíc. Naivně jsem doufala, že jako zástupce střední generace budou jeho příspěvky hlubší a budou třeba obsahovat nějaké hodnoty, které by mládeži mohly být ku prospěchu. Je to kulturista, pohybuje se ve fitness světě a ve svých příspěvcích se svěřuje svým následovníkům s užíváním anabolických steroidů. To činí tak příšernou češtinou, že kníkání Týnuš mi připadá jako rajská hudba. Nevyhýbá se vulgarismům a jeho slovní zásoba dosahuje úrovně přibližně šestiletého dítěte. Prohlédla jsem si na internetu i jeho fotky a musím říct, že energie, kterou věnuje budování svého těla, mi připadá z ženského pohledu zcela zbytečná. Ani kolo bych si o něj neopřela. Mám pocit, že kdybych lehce šťouchla nehtem do jeho bicepsu, vyfoukl by se jako balónek. Ale nevím, svalovci mě obecně nepřitahují. Grznárovo arogantní vystupování a urážení ostatních lidí je v jeho příspěvcích všudypřítomné. Vůbec mě nepřekvapuje, že pan Grznár před dvěma lety ve svém videopříspěvku vyhrožoval Romům vyvražděním a schvaloval vraždu romského muže v Chomutově. A už vůbec mě nepřekvapuje, že jsem našla jeho fotku s Tomiem Okamurou. Fakt zlatá Týnuš.

Mína - šestnáctiletá dívka, která vypadá tak na dvanáct. Nechápu, že její videa mají statisíce zhlédnutí, například půl milionu zhlédnutí má příspěvek Fakty (Míno, fakta se skloňují jako města!) o mně. Tříminutové video, kde o sobě prozradí, že miluje tanec, zpěv a jídlo, měla rakovinu krve (to mě opravdu mrzí) prošpikuje alespoň dvaceti příslovci "strašně". A taky zapiští, že je támhle hrozně velkeeej pavoooouk. Další příspěvek ukazuje, jak jí v kadeřnictví nabarvili hlavu na blond. To vážně někoho zaiímá? Asi ano, protože to má přes 300 000 zhlédnutí. Nechápu. A její song s kolegou Pjayem v jehož refrénu se zpívá: "Jsi jen další hlupáček, jsi jen další toy, další basic boy" má přes 10 milionů zhlédnutí, což je přibližně stejně jako písnička Light my fire of legendárních The Doors. Ach jo.

Kovy - Hledala jsem někoho, kdo se nevěnuje jenom povrchním tématům, kterými pro mě jsou například móda nebo hry, ale kdo třeba řeší politiku. Našla jsem pouze Kovyho, který vydával videa při loňské prezidentské volbě a snažil se formou srozumitelnou pro mladé porovnat přístupy a program obou prezidentských kandidátů. Což je fajn. Též nabízí videa o cestování, ale také různé parodie (chudák Halina!). Zdá se mi, že on jediný z těch, které jsem viděla, tvoří nějaký obsah. Díkybohu za to.

V posledních dnech jsem v médiích zaznamenala dva skandály spojené s youtubery. Dvaadvacetiletý Ondra Vlček chodí s třináciletou dívkou a dává to světu na odiv ve svém youtuberském příspěvku. Jakýsi Tary, youtuber zaměřující se na parkour, se vysmíval malému chlapci, který se ho ptal, proč prodává drahé oblečení (zřejmě merch) a dotyčný mu odpověděl: "Já neprodávám drahé oblečení, to jen ty máš málo peněz." A v tom vidím zásadní problém, zmínění youtubeři mají stovky tisíc followerů a díky svému kanálu vydělávají velké sumy peněz, které jsou pro ně nejvyšší hodnotou. A takoví lidé mají vliv na naše dětí? Co ale dokázali? Co opravdu umějí? Co mohou předat našim dětem?

Jestliže mladí koukají na videa tohoto typu, nemůžu se divit, že když na ně vyrukuji s požadavky typu: porovnej v souvislostech, vyjádři svůj názor, argumentuj, jsou v koncích. A můžu se divit tomu, že je nezaujme Shakespeare, Neruda či Čapek?

Velký problém vidím také v tom, že youtubeři nepodléhají žádné profesní etice jako například novináři či kterákoliv jiná profese. Morálka jim také nic moc neříká. Možná tento článek budete vnímat jako nářek stárnoucí učitelky, která přestává rozumět tomu, co je v kurzu. Každá generace je jiná a té starší vždy ta mladší připadá méně inteligentní, povrchnější a celkově tak nějak k ničemu. Většinou se však ukáže, že obavy byly zbytečné. Snad se pletu i já.

Znáte nějaké kvalitní youtubery? Pokud ano, budu ráda, když mi dáte vědět.

Autor: Lucie Tučková | pondělí 25.3.2019 23:43 | karma článku: 46.24 | přečteno: 8965x

Další články blogera

Lucie Tučková

Mám staré vaječníky i dělohu aneb Ano, skloubit mateřství a práci je peklo!

Reaguji na proslov z předávání Českých lvů, který pronesla oceněná režisérka Daria Kascheeva, jehož smyslem bylo poukázat na konflikt sociálních rolí matky a tvůrkyně. Jako matka musím říct, že její obavy jsou opodstatněné.

12.3.2024 v 15:53 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 1289 | Diskuse

Lucie Tučková

Největší problém českého školství? Přezouvání!

Už na začátku 80. let vznikl film Bota jménem Melichar, jehož jedním z témat je školní přezouvání. Mysleli jste si, že jde o nadsázku? Bohužel vás vyvedu z omylu. Přezouvání se ve školách řeší i čtyřicet let poté pořád stejně.

17.6.2023 v 15:15 | Karma článku: 38.23 | Přečteno: 6002 | Diskuse

Lucie Tučková

Pane Lacino, nemám dům se zahradou, chci jenom kvalitní vzdělání pro své děti!

Jsem máma dvou dětí, z nichž jedno půjde v září do školky a druhé příští rok čekají přijímačky na střední školu. Jaký stres to s sebou přináší, asi nemusím zmiňovat. Když slyším komentáře politiků, otevírá se mi kudla v kapse.

31.5.2023 v 11:34 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 5476 | Diskuse

Lucie Tučková

Nejkrásnější dárek k MDŽ? Konec Zemana na Hradě!

Jsem ráda, že deset let prezidentování Miloše Zemana je u konce, protože končí deset let lží, vulgarit a nenávisti, které jsme museli snášet od člověka, který měl proti těmto ošklivostem bojovat.

9.3.2023 v 10:59 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 3313 |

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 153 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 143 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 212 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 382 |
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8596

Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...