Diskuse

Zkrachovalec? Chudák? Nešťastník? To bude učitel...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že jste na správné cestě. Kdybych mohl, tak Vás obejmu

0 0
možnosti
JK

Já s vámi souhlasit nemůžu, protože jednoznačně vnímám základní argument - že každý člověk, tedy i dítě, je jiný. Na každého platí něco jiného.

Pokud učíte něco, v čem se dá mnohé "obkecat", tak to děti nijak moc "neohrožuje", a jsou docela jakž takž v pohodě. Takže si můžete dovolit být přátelská, netrvat na přesných odpovědích, zadaných úkolech. V jiných předmětech to tak být nemůže..

Že vzdělávací systém má dost problémů, mezi nimi i snižování učitelské prestiže, za to mohou v průběhu let zákonné změny - ve prospěch "lidských práv" ! Odtud pramení snižování autority k učitelům ! Učitel přece musí mít autoritu a děti se to MUSÍ naučit respektovat. Nejen pro období školní docházky, ale hlavně pro celý život ! Učitel je v tomto věku pro žáky "nadřízeným", tak jako je čekají nadřízení v dospělém životě.

Dnes vůbec nejsou ojedinělé případy, kdy si děti z učitelů nic nedělají. Netvrdím, že na tom nemají podíl i rodiče, jenže od toho je škola, aby si od nich nenechala nic líbit. Za mé docházky do školy byl učitel naprosto nezpochybnitelná autorita, a stačila poznámka do žákajdy, a slízli jsme to doma dvojnásob. Neznám nikoho ze svých spolužáků či vrstevníků, že by to měli doma jinak. My si NESMĚLI k učitelům nic špatného dovolit ! A když už, tak trestán byl žák, žádná hloupá a naivní "lidská práva" by do toho nesměla zasahovat. Takže učiteli stačilo nahlásit řediteli konkrétní problém s dítkem, a MĚL ZASTÁNÍ ! V dnešním systému je to asi v mnoha případech naopak - učitelé si jsou vědomi, že jejich nadřízený orgán nebude na jejich straně. Takže je jasné.. čím méně přísnosti, tím víc ubývá respektu !

A věřte, že i za mé školní době bylo dětských furiantů docela dost. Jenže věděli, že mohou být pořádně potrestaní, nejen sníženou známkou z chování, ale především citelným "dodatkem" doma.

Každý jedinec je originálem a na každého platí něco jiného. Já nerespektovala a můžu klidně přiznat, že mi byli "domlouvači" k smíchu, na mě zapůsobila jedině přísnost..

1 0
možnosti
DM

Práce učitele je zodpovědná,vážená a má celkem slušný společenský status.

Podprůměrnost mzdy je z mého pohledu takové to klišé, které je zčásti dáno obecně nízkou mzdovou úrovní v ČR - záleží na etalonu(já totéž můžu směle tvrdit o té své),zčásti pak už jen typickým postojem státního zaměstnance ..

Průměrný plat učitelů je nad průměrnou mzdou ČR,příjmový medián je samozřejmě níže,každopádně hůř jsou na tom učitelé například ve Španělsku,Itálii,Maďarsku(jedná se o procentní přepočet a délku praxe nutnou k dosažení maximálního tabulkového platu)

Nehledě k tomu že všechny statistiky zohledňují pouze maximální výši tabulkových platů-nikde nejsou zahrnuty nenárokové složky mzdy.

Realita učitelských mezd je taková, že jsou mírně nadprůměrné a prosím zanechte jakékoliv debaty ve smyslu porovnání platů českého učitele či toho z Lucemburku přepočteno na eura.

Jakkoliv se jedná o peníze zasloužené a rozhodně bych preferoval vyšší dynamiku růstu mezd u učitelů na rozdíl od jiných účednických profesí,je růst mezd ve státní správě dlouhodě rychlejší a neúměrný v porovnání se soukromou sférou.Ostatně chybí zásadní ukazatel ,kterým je produktivita,ta je u státní správy měřitelná jen velmi obtížně (ne,nikoliv kvůli lenosti, ale absenci patřičných ukazatelů)

Nechci se do Vás v žádném případě navážet, či znevažovat Vaši záslužnou práci,jen mě už unavuje ta věčná lamentace státních zaměstnanců nad jejich nelehkým údělem dělat za české mzdy stejnou práci jako učitel z "frankrajchu" bo "říše".

Ale on i český lékař,programátor,skladník,toaletář,číšník dělá za české mzdy, jen někteří tolik neřvou (lékaři ano), neb mnohdy nemají ani odbory,nejste v tom sama, je nás víc než 6 miliónů .....

2 0
možnosti
Foto

Ano, souhlasím, důslednost je důležitá. A férovost ještě víc :)

0 0
možnosti
JC

Až se zavede ta důsledná inkluze veřejného školství, začnou rychle vznikat soukromé exkluzivní školy a na nich budou mít učitelé zase prestiž, respekt, autoritu a dokonce i slušné mzdy.

1 1
možnosti
Foto

O tom právě nejsem přesvědčená, z mé krátké zkušenosti se soukromým školstvím mám spíše negativní pocit. Studenti učitelům velmi rádi dávají najevo, že oni je vlastně platí a že učitel je jejich klient a učitelé by se podle toho měli chovat. Navíc si myslím, že na vzdělání by měl mít právo každý a nemělo by být předmětem obchodu.

2 0
možnosti
LN

...máte pravdu...prestiž učitlestva není veliká...ale platí to nejen tady...ale v mnoha jiných "civilizovaných" zemích....bohužel mnoho zla tu v minulosti napáchal bolševik...který z učitelů uděl slouhy režimu....školství bylo prakticky feminizováno....

...ale...nemají svou hroudu másla na hlavě i sami učitelé...???...nebo ti kteří se za učitele vydávají...nebo maskují....jezdíval jsem léta autobusem ve společnosti mnoha adepetek učitelství v nejmenovaném městě....možná byste se divila...kolikrát jsem zaslechl názor...že " ani mne nenapdane jít učit...to bych se z těch hajzlů brzo zbláznila....ale pajdák je přece jen nejblíž...a dostupnější než (třeba) filozofie....důležitej je titul...pozice pak dá (následující výraz jsem skutečně slyšel na vlastní ucha)..v pohodě vyležet"....

...tak...babo raď...jak to vlastně je....???...učitelé prestiž nemají...to je pravda...ale mají o ni vůbec sami zájem...???

1 0
možnosti
Foto

Ano, pajdák je opravdu plný takových lidí. To vím sama dobře. Ale mluvím o učitelích v praxi, když už jde někdo učit, tak s takovým přístupem v praxi dlouho nevydrží, protože ta profese vyžaduje plné nasazení. Samozřejmě nějaké výjimky asi existují... :)

0 0
možnosti
OP

Buďte přátelská,ale hlavně důsledná a trvejte na splnění všeho, co jste studentům přikázala. Dnes kontroluji sešity, příští hodinu test z toho a toho tématu - dodržet,nenechat se ukecat. Mladí jsou sice mistři světa, ale ocení, když je učitel zbytečně nebuzeruje a hlavně nezesměšňuje nebo nepodráží. Prostě férovka a i ti nejotrlejší povolí pod slovy: děkuji, prosím, promiň....

2 0
možnosti
MB

CitujiVás: " Proto absolutně nechápu přístup prezidenta Zemana, který svým chováním vytváří dojem, že chovat se hrubě, být vulgární a lhát, je normální." Děkuju za tenhle Váš pohled (i za celý blog) a držím pěsti do další práce. ;-)

3 0
možnosti