Dycky Most! Aneb ČT stvořila nekorektní seriál. Nebo ne?

20. 02. 2019 8:27:57
Seriál Most! začala Česká televize vysílat v začátkem ledna a už po pár dílech se stal diváckým hitem, který kdekdo interpretuje a má naprosto jasno o všech významech, které nám autoři chtěli sdělit.

Seriál se odehrává v reálném prostředí severočeského Mostu. Hlavním tématem seriálu je soužití početné romské menšiny s "bílou" většinou. Jedna z hlavních postav je ještě ke všemu transsexuál, dříve Pavel, nyní Dáša. Tvůrci seriálu (osvědčená dvojice: scénárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský) se odvážně pustili do závažných témat, jakými jsou například: nesnášenlivost, xenofobie, rasismus, nezaměstnanost apod. Nosnou platformou je však humor a nadsázka. Hlášky, které v seriálu zazní (např.: "On není rasista, on je jenom debil!", Ženská je jako tramvaj z mostu do Litvínova, hází s tebou ze strany na stranu a nakonec tě odveze do ještě větší p*dele."....) jsou velmi vtipné a vyznívají velmi autenticky, nepochybuji o tom, že jsou skutečně odposlouchané tam na severu. Až se člověk diví, že něco takového vysílá veřejnoprávní televize.

Most! je však i fenoménem na sociálních sítích, kde jej řeší téměř každý. Většina obdivně používá nejslavnější slogan: "Dycky Most!". Pochopitelně se ale najde i mnoho "filosofů", kteří se snaží poselství seriálu nějak zanalyzovat či interpretovat. Známá je reakce poslance a místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny, který prohlásil, že Česká televize útočí na 2000 let zaběhlé principy a cpe nebohým dětem transgendery. Jako kdyby byl snad seriál Most určený dětem... Potom do toho ještě zamotá neomarxismus (jak moderní!) a dokonce mluví o Frankfurtské škole (společenství filosofů 1. poloviny 20. století, která usilovala o kritické zkoumání společnosti a vycházela mj. z poznatků Karla Marxe, G. W. F. Hegela a S. Freuda), kteří by rozhodně měli ambice řešit problémy Čočkina, Luďana a impotentního Edy.

Samozřejmě se ozvývají hlasy, že je seriál příliš vulgární a urážlivý. Vzhledem k vulgarismům, kterými se v seriálu skutečně nešetří, je to celkem pochopitelné. Viz článek queer aktivistky Terezy Zvolské (odkaz níže). Zarážející je, že autorka napsala tento článek po zhlédnutí jediného dílu s jasným odsudkem, že seriál již nebude nadále sledovat. Její pohled je jednostranný a plochý. Bez urážek by to šlo údajně lépe. Jasně, budeme se tvářit, že urážky neexistují, a pojmeme tuto problematiku tak nějak vznešeněji. Necháme Romy mluvit jako knihu a skinheadská partička zkusí bojovat se svým nepřítelem pouze myšlenkou. A všechny případné vulgarismy vypípáme, tím se všechno určitě vyřeší.

Další zajímavý článek, který jsem zahlédla na Facebooku (bohužel jej nemohu zpětně dohledat), však říká, že ona nekorektnost je ve skutečnosti maskovaná hyperkorektnost, protože nepracující lůzr je bílý Čech, jeho hysterická, a poněkud jednoduchá exmanželka, je rovněž Češka, naproti tomu transgerder postava je sympatická, stejně jako pracující Rom Franta.

Je jasné, že autoři vzali několik stereotypů, které jim posloužily jako rámec seriálu. Proč ale dílo nemůžeme sledovat jen jako seriál? A vtipný seriál? Proč pořád musíme všemu dávat nějaké nálepky? Proč nemůžeme postavy vnímat jenom jako obyčejné lidi, kteří mají nějaké charaktery a své problémy, které se snaží řešit?

Luďan řeší své bytí ze dne na den, byť dost svérázným způsobem.Tonda bojuje se zamilovaností, s očekáváním rodičů a svou inteligencí, kterou se vyčleňuje ze svého okolí. Dáša chce jenom šťastně žít ve svém rodném městě a vycházet se svým okolím. Eda řeší svou impotenci. Franta se chce usadit. a tak dále.

Já sama jsem v reakcích na mé články zde na blogu byla nazvána například lepšočlověkem, grammar nazi, hysterkou, havloidem, sluníčkářem, bolševikem, neomarxistou, fašistkou atd. Ono je poměrně jednouché označit si své názorové oponenty nějakou takovou nálepkou, hodit je do nějaké skupiny, se kterou nechci mít nic společného, a utěšovat se pocitem vlastní výjimečnosti. Nepochybuji o tom, že mě po zveřejnění tohoto článku čeká opět něco podobného.

Jenže toto nálepkování vede ke zjednodušování a povrchnímu vidění světa. A jestli já vidím nějaký hlubší smysl v tomto seriálu, je to právě boj proti zjednodušujícím předsudkům a stereotypům. A je úplně jedno, kdo je na jaké straně.

On opravdu nemusí být člověk hned rasista, může být opravdu jenom debil...

Dycky Most!

Související články:

1) Seriál Most! dráždí poslance ČSSD Foldynu transsexuální figurou.Není to přirozené, je to exces, říká. Zdroj:https://www.lidovky.cz/domov/serial-most-drazdi-poslance-cssd-foldynu-transsexualni-postavou-clovek-je-muz-nebo-zena-rika.A190215_100412_ln_domov_jho?

2) Seriál Most! by mohl být vtipný i bez urážek. Zdroj:http://denikreferendum.cz/clanek/29087-serial-most-by-mohl-byt-vtipny-i-bez-urazek?fbclid=IwAR2QepxTqqkzI-j9z2BTkco3a2cC04UnZAWcjdptNUXemYd7SJi-VNQi-SI

P. S. Věnováno Leošovi. Společně seriál sledujeme a hodně se u toho nasmějeme.

P. P. S. Věnováno také Markovi za přínosné konzultace k tomuto tématu.

Autor: Lucie Tučková | středa 20.2.2019 8:27 | karma článku: 41.17 | přečteno: 6920x

Další články blogera

Lucie Tučková

Mám staré vaječníky i dělohu aneb Ano, skloubit mateřství a práci je peklo!

Reaguji na proslov z předávání Českých lvů, který pronesla oceněná režisérka Daria Kascheeva, jehož smyslem bylo poukázat na konflikt sociálních rolí matky a tvůrkyně. Jako matka musím říct, že její obavy jsou opodstatněné.

12.3.2024 v 15:53 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 1271 | Diskuse

Lucie Tučková

Největší problém českého školství? Přezouvání!

Už na začátku 80. let vznikl film Bota jménem Melichar, jehož jedním z témat je školní přezouvání. Mysleli jste si, že jde o nadsázku? Bohužel vás vyvedu z omylu. Přezouvání se ve školách řeší i čtyřicet let poté pořád stejně.

17.6.2023 v 15:15 | Karma článku: 38.23 | Přečteno: 5995 | Diskuse

Lucie Tučková

Pane Lacino, nemám dům se zahradou, chci jenom kvalitní vzdělání pro své děti!

Jsem máma dvou dětí, z nichž jedno půjde v září do školky a druhé příští rok čekají přijímačky na střední školu. Jaký stres to s sebou přináší, asi nemusím zmiňovat. Když slyším komentáře politiků, otevírá se mi kudla v kapse.

31.5.2023 v 11:34 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 5475 | Diskuse

Lucie Tučková

Nejkrásnější dárek k MDŽ? Konec Zemana na Hradě!

Jsem ráda, že deset let prezidentování Miloše Zemana je u konce, protože končí deset let lží, vulgarit a nenávisti, které jsme museli snášet od člověka, který měl proti těmto ošklivostem bojovat.

9.3.2023 v 10:59 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 3313 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 13.53 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.31 | Přečteno: 619 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8596

Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...