Nesahejte nám na kozy aneb Hysterie kolem "sexismu"

11. 12. 2018 13:30:02
Včerejší aféra kolem reklamního videa Člověka v tísni v kampani Skutečný dárek pro Afriku ukazuje, že jsme se zase o krok přiblížili k americké hysterii kolem sexismu.

Ve videu vystupují manželé Třeštíkovi (známý fotograf a nejprodávanější česká spisovatelka), muž v něm slibuje manželce pod stromeček nové kozy. Smyslem videa je poukázat na možnost pořídit lidem v Africe skutečný dárek - například živé zvíře (kozu či osla), což pomůže Afričanům s obživou. Třeštíkovi udělali vtípek. A taky to pěkně schytali od strážců morálky, kteří se množí snad geometrickou řadou. Zejména na sociálních sítích.

Tomáš Třeštík byl označen jako sexistické prasátečko, i když tak v podstatě byli označeni oba manželé, což mi připadá obzvlášť úsměvné. Sexismus je přece přesvědčení o tom, že jedno pohlaví je méně důležité než druhé. Opravdu by mě zajímalo, jak to kritici myslí, když se v onom klipu objevila obě pohlaví. Kdyby se dva muži bavili o tom, že jejich ženy nemají prsa, a tak jim je koupí k Vánocům, pravděpodobně by se takové jednání dalo označit jako sexistické. Ale jestliže v klipu vystupuje i žena, která v klipu vystupovala naprosto dobrovolně, navíc podle jejich vlastních slov sama vtip vymyslela, tak vůbec nechápu, co komu na tom může vadit.

Nejvíc zarážející je přístup společnosti Člověk v tísni, která pod vlivem kritických komentářů klip stáhla, aby jej několik hodin poté opět pověsila na svůj web. A v tom vidím největší problém, který je ale obecný. Jakmile nám někdo něco vytkne, reagujeme ihned ze strachu, abychom se nedostali do ještě větších problémů. Chceme být hyperkorektní, ale ztrácíme vlastní rozum. Nejsme schopni si svůj postoj obhájit a příliš snadno podléháme kritikům - viz například jarní aféra Táty parťáka ohledně domácích úkolů. Jeden tatínek si postěžuje na to, že domácí úkoly nemají oporu v zákoně a spousta škol reaguje tak, že domácí úkoly přestane dávat. Co na tom, že se prvňáci nenaučí například pořádně číst, protože v hodině čtení paní učitelka nestihne vyvolat všech 27 dětí, aby četly nahlas. Ale zpět k aktuálnímu problému.

Sexismus a hyperkorektnost jsou v médiích často skloňovaná témata živená například americkou kampaní #metoo, která poukazuje na sexuální zneužívání. Sexuální násilí je samozřejmě odporná věc, stejně jako urážlivé chování k ženám. Jestliže se ale budeme bát udělat si legraci z žen, muži se budou bát projevit galantnost a zdvořilost vůči ženám, ztratí se přirozenost, humor a celá společnost bude v sevření jakési hyperkorektnosti, ve které nemůže být nikomu dobře, protože bude strojená, umělá a nepřirozená. Já v takovém společenství žít nechci.

I když druhého miluju, neznamená to přece, že si z něj nesmím udělat srandu. Bez humoru si svůj život neumím představit. Mně každý muž může říci, že mi to sluší a já budu potěšena. Je to přece přirozené. A co se týká koz (i když označení "kozy" taky úplně nemiluju), tak těm mým vděčím za hodně a jsem opravdu ráda, že je mám. Všichni mí dosavadní muži mi otevřeně přiznali, že to byla první věc, které si na mě všimli. Jasně, že mít kozy nestačí, ale je to znak ženskosti. A muži na ně reagují. Je to lidské.

Kozám zdar!

Věnováno Radce Třeštíkové nejen kvůli tomu, že ji ráda čtu, ale zejména proto, že je vtipná, nepředstírá, že je dokonalá, a tím působí velmi autenticky. Radko, přeji Vám hodně síly při odrážení nechutných útoků kvůli Mikuláši, kvůli kozám a kvůli všemu, co ještě přijde, protože zákonitě se zase něco objeví. Holt úděl úspěšných lidí.

Autor: Lucie Tučková | úterý 11.12.2018 13:30 | karma článku: 48.24 | přečteno: 20259x

Další články blogera

Lucie Tučková

Mám staré vaječníky i dělohu aneb Ano, skloubit mateřství a práci je peklo!

Reaguji na proslov z předávání Českých lvů, který pronesla oceněná režisérka Daria Kascheeva, jehož smyslem bylo poukázat na konflikt sociálních rolí matky a tvůrkyně. Jako matka musím říct, že její obavy jsou opodstatněné.

12.3.2024 v 15:53 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 1271 | Diskuse

Lucie Tučková

Největší problém českého školství? Přezouvání!

Už na začátku 80. let vznikl film Bota jménem Melichar, jehož jedním z témat je školní přezouvání. Mysleli jste si, že jde o nadsázku? Bohužel vás vyvedu z omylu. Přezouvání se ve školách řeší i čtyřicet let poté pořád stejně.

17.6.2023 v 15:15 | Karma článku: 38.23 | Přečteno: 5995 | Diskuse

Lucie Tučková

Pane Lacino, nemám dům se zahradou, chci jenom kvalitní vzdělání pro své děti!

Jsem máma dvou dětí, z nichž jedno půjde v září do školky a druhé příští rok čekají přijímačky na střední školu. Jaký stres to s sebou přináší, asi nemusím zmiňovat. Když slyším komentáře politiků, otevírá se mi kudla v kapse.

31.5.2023 v 11:34 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 5475 | Diskuse

Lucie Tučková

Nejkrásnější dárek k MDŽ? Konec Zemana na Hradě!

Jsem ráda, že deset let prezidentování Miloše Zemana je u konce, protože končí deset let lží, vulgarit a nenávisti, které jsme museli snášet od člověka, který měl proti těmto ošklivostem bojovat.

9.3.2023 v 10:59 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 3313 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 18.35 | Přečteno: 261 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 29.32 | Přečteno: 750 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 35.77 | Přečteno: 877 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 23.13 | Přečteno: 610 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.37 | Přečteno: 259 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 8596

Středoškolská učitelka, dvojnásobná maminka, kuchařka, vášnivá čtenářka, filmová fanynka.

Postřehy z mé učitelské praxe můžete najít na: 

https://open.spotify.com/show/4OctaK4a1JD7eT2hTJx5CJ?si=0a9ecd2fe2ff48fe

https://www.facebook.com/Ucitelsky.denicek/

https://www.facebook.com/lucie.tykalova

http://instagram.com/lucka_tykalka

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...